Fysiotherapie Rossum Specialisaties

Fysiotherapie Rossum heeft zich gespecialiseerd in:

 

Manuele lymfedrainage en oedeemtherapie

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in het weefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aanvoer en afvoer van vocht. Er zijn verschillende vormen van oedeem, afhankelijk van de oorzaak.
Welke therapiemogelijkheden zijn er?
De therapie bestaat uit een combinatie van verschillende behandelmethodes:
Compressietherapie: door middel van het aanleggen van bandages wordt van buitenaf een continue druk aangebracht die het uittreden van vocht tegengaat en de afvoer van lymfe ondersteunt. De bandages worden aangelegd als er nog geen stabiele situatie in de waterhuishouding is bereikt. Wanneer de omvang van de arm of het been stabiel is, kan een therapeutische elastische kous worden aangemeten.
Oefentherapie: een belangrijke component van de afvoer is de ‘spierpomp’. Tijdens het aanspannen van de spieren (vooral in de benen) worden de aders en lymfebanen even dicht gedrukt en worden het bloed en lymfe omhoog gestuwd. Doordat in de aders en lymfebanen klepjes aanwezig zijn, kan het bloed en vocht alleen maar naar boven richting het hart gaan.
Manuele lymfedrainage: dit is een specifieke massagetechniek die gericht is op verhoging van de transportcapaciteit van het lymfestelsel. Door gebruik te maken van bepaalde handgrepen kan het vocht verplaatst worden naar gebieden in het lichaam waar het lymfesysteem nog intact is zodat het daar vandaan in de circulatie kan worden opgenomen. Ook zijn er specifieke handgrepen om fibrotische verhardingen in het weefsel los te maken.
Lymftaping: in bepaalde situaties kan van deze nieuwe behandelingtechniek gebruik gemaakt worden

 

Dry Needling

Dry needling is een behandelmethode die onder andere wordt toegepast bij myofasciale problemen die zich uiten in stijfheid en pijn in spieren. Bij onze praktijk is Martine van Rooijen hierin gespecialiseerd.

 

Dry needling, soms ook intramuscular stimulation (IMS) genoemd, is een methode waarbij een acupunctuurnaaldje in een myofasciale triggerpoint van een spier wordt geplaatst. Er ontstaat dan een ‘local twitch respons’ (minimale verkramping in de spier), waardoor de spier direct zal gaan ontspannen.

 

De methode is ontwikkeld in de jaren zeventig van de twintigste eeuw door de Canadese arts C. Chan Gunn. In Nederland wordt de behandeling uitgevoerd door fysiotherapeuten en is in 2007 door het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie opgenomen in het beroepsprofiel.

 

Etalagebenen


Als u pijn krijgt tijdens het lopen en hierdoor tijdens het lopen even moet stoppen, doet u misschien net alsof u in een etalage staat te kijken. Hier komt de naam etalagebenen vandaan.

De eerste keus voor de behandeling bij patiënten met etalagebenen (claudicatio intermittens) is looptherapie. Door middel van looptherapie kan de pijnvrije loopafstand vergroot worden, Fysiotherapie Rossum helpt u daarbij.

Als deze looptherapie onder begeleiding van een fysiotherapeut wordt uitgevoerd (gesuperviseerde looptherapie), lijken de resultaten aanzienlijk beter. Een bijkomend voordeel is dat de fysiotherapeut ook aandacht kan besteden aan de leefstijlveranderingen die nodig zijn om het risico op verdere problemen te verminderen. U kunt hierbij denken aan stoppen met roken, gezond eten en het ontwikkelen van een actieve levensstijl.

Fysiotherapie Rossum is aangesloten bij Chronisch Zorgnet, dit geeft aan dat wij een goede kwaliteit gesuperviseerde looptherapie bieden.

Vanaf 2017 worden 37 behandelingen vergoedt vanuit uw basisverzekering.

 

Medical Taping Concept

Medical Taping is een behandelwijze waarbij spieractiviteit meehelpt bij het herstel van blessures. Spieren verzorgen mede de toevoer van bloed en de afvoer van afvalstoffen door het lichaam. Het Medical Taping Concept gebruikt elastische tapes die spieren ondersteunen zonder ze te beperken. De normale spieractiviteit verbetert de weefseldoorbloeding en bevordert zo het herstel.

 

 

Medical Taping wordt bij verschillende klachten ingezet. Bijvoorbeeld bij slappe of juist gespannen spieren. Of ter voorkoming van overbelasting of pijn. Ook helpt het bij het verminderen van bepaalde ontstekingen, bloeduitstortingen en oedeem.

Wilt u direct een afspraak maken?

Stuur een e-mail naar info@fysiotherapierossum.nl, ons contactformulier of bel ons op +31 (0)418 66 18 96.